7 ideeën voor vrijwilligerswerk

Gezin
23/06/2021

En waarom zou je geen zin geven aan je vakantie?

Werken met dieren, je inzetten voor het milieu of de cultuursector, minderbedeelden helpen: de vakantie kan ook de gelegenheid zijn om tijd vrij te maken voor goede doelen die jou of anderen aanspreken. Misschien kunnen onze 5 ideeën hieronder helpen om je te overtuigen!

#1 Help daklozen

Help mee met het uitdelen van bijvoorbeeld koffie en dekens aan daklozen. Al is het maar voor één avond in de week, dat kleine gebaar of zelfs een glimlach brengt hen een beetje steun en doorbreekt even het sociaal isolement waar daklozen vaak mee te maken hebben.

Wist je dat Nederland het grootste percentage vrijwilligers van de Europese Unie telt? Dat betekent 54%!

#2 Bescherm dieren

Vrijwilligerswerk in een asiel, bosinventarisatie of een wetenschappelijke missie in het buitenland: vanaf 18 jaar kan iedereen, overal ter wereld, dieren helpen beschermen.

Wist je dat meer dan de helft van de in het wild levende vogels bedreigd zijn?

#3 Zet je in voor het milieu

Strandafval opruimen, natuurreservaten beschermen, op onderzoek uitgaan of een klimaatmars organiseren: je kunt kiezen uit een breed scala van milieugerelateerd vrijwilligerswerk. En dat kan zowel voor één dag in een bos bij jou in de buurt als voor een aantal maanden aan de andere kant van de wereld.

 

Wist je dat je in Nederland de missie die jou het nauwst aan het hart ligt, kunt vinden op Volunteering.nl!

#4 Steun de cultuursector

Festivals of amateurtheater- of dansgezelschappen kunnen vaak blijven bestaan dankzij vrijwilligers. Dat kan in de vorm van korte, eenmalige acties maar ook op basis van regelmatige samenwerking het hele jaar door. Anderen enthousiast voor een artistieke activiteit, een evenement organiseren of aan het loket staan tijdens een concert; ook hier bestaan er tal van verschillende mogelijkheden.

Wist je dat in 2020 de cultuursector in Europa 31% van zijn omzet verloor? Het is daarmee de op één na meest getroffen sector van de coronacrisis, na de luchtvaartsector.

#5 Help ouderen een handje

Een handje helpen in het huishouden of bij de dagelijkse verzorging maar ook een bezoek aan een museum, meedoen met spellen of een opleiding om computervaardigheden te verwerven. Omdat je een groep mensen helpt die zich vaak eenzaam en geïsoleerd voelt, is vrijwilligerswerk met ouderen, een warme, menselijke en waardevolle ervaring. 

Wist je dat in Europa, Nederland het land is waar men de meeste geïsoleerde ouderen, van 75 jaar of meer, vindt?

#6 Word toeristische gids 

Zijn cultureel erfgoed, geschiedenis, kunst of architectuur jouw passie? Ontdek dan snel de International Greeter Association en word vrijwillig gids.

Wist je dat Lynn Brooks in 1992 de “greeter” beweging startte met de vereniging Big Apple Greeter? Ze wilde op die manier komaf maken met het ongezonde en onveilige imago van New York.

#7 Doe aan “Woofing”

Wil je graag meehelpen met biologische landbouw en de marketing ervan, in ruil voor kost en inwoning? Neem dan snel een kijkje op Wwoof, een platform dat gewijd is aan vrijwilligerswerk op biologische boerderijen.

Wist je dat het acroniem Wwoof staat voor “Working Weekends on Organic Farms”? Je helpt dus voor een weekend mee op een biologische boerderij.

Ouderen ondersteunen, een handje helpen in de cultuursector of je inzetten voor het milieu. Bekijk onze ideeën en ontdek op welk gebied jij wilt helpen!