Hoera!

hooray

Je bestelling is geplaatst. We hebben je een e-mail gestuurd.

Dichtbij

Mijn mandje

Uw monsters

Kies een monster om te bestellen

cashback

Bekijk de beschikbare aanbiedingen op maat voor u!

Selecteer uw verzendadres

6 stappen voor een ecologische kerst

DesktopImage
0
Heb je zin om deze winter ecologisch verantwoordelijk te zijn? Niets is makkelijker! Van de cadeautjes tot de keuze van je kerstboom, van de keuken tot de kerstversiering … organiseer een 100% eco kerst met minder afval en beter uitgezochte aankopen. Ontdek onze 6 tips voor een groenere kerst.
slideshow-image

De eindejaarsfeesten zijn niet alleen maar een tijd waarin je cadeautjes uitwisselt. Het is ook een vooral een moment waarin je tijd doorbrengt met de mensen van wie je houdt. Zeg dus vaarwel aan excessen en overbodige uitgaven en denk vooral aan wat echt belangrijk is! Begin bijvoorbeeld met het verminderen van je uitgaven door te letten op verspilling (van eten, geschenkverpakking …): dat is de eerste stap naar een ecologisch bewuste kerst.

slideshow-image

Qua kerstbomen heb je twee trends. Sommige mensen verkiezen een kerstboom in kunststof omdat die minder vuil afgeeft en goedkoper is. Anderen zweren bij een echte dennenboom die weliswaar minder lang meegaat, zijn naalden verliest … en veel schoonmaakwerk oplevert! Het is een goed idee om een biologische, in Nederland gekweekte spar te kiezen. Die kun je na de feestdagen nog in de tuin planten. Als je geen tuin hebt, ga dan eens na of de gemeente niet een ophaaldag organiseert en van de bomen compost maakt die ze gebruikt voor de groene ruimte in de stad.

slideshow-image

Voor de versiering van de kerstboom denk je ook ‘groen’. Denk eraan de kerstverlichting uit te knippen wanneer je naar bed gaat en vermijd goedkope plastic versieringen. Of maak je eigen ecologische kerstversiering en zorg er dan voor zo weinig mogelijk afval te produceren. Zo zou je bij de volgende wandeling in het bos denappels kunnen verzamelen die je thuis met een laagje goud- of zilververf beschildert: erg leuk als versiering van de kersttafel. Je kunt ook een bloemenkrans maken en met takken boven de deur ophangen. En in plaats van een lichtsnoer zet je kaarsjes in de woonkamer voor een feestelijke, warme sfeer. 

slideshow-image

Een milieuvriendelijke kerst rijmt ook met zelfgemaakte cadeautjes. Het voordeel is dat je dan voor elk van de gegadigden een persoonlijk cadeautje hebt. Maak van een oude schoendoos en overblijvend cadeaupapier bijvoorbeeld een ‘souvenirdoos’ vol foto’s en anekdotes … Dat is bovendien een schitterend idee om de kinderen in de kerstvakantie bezig te houden. Het levert bovendien een beregezellige familieavond op!

slideshow-image

Ben je niet zo gek op knutselen? Koop dan eerder eco kerstcadeautjes. Ga zoeken in de natuurwinkels in je buurt, waar je vast zult vinden wat je zoekt: kleding van organisch katoen, tasjes in gerecyclede materialen, een kit essentiële oliën of biologische cosmetica … Zoek je een origineel idee? Koop dan biologisch zaad om je eigen moestuin aan te leggen, maar zorg dat je een lokale variëteit uitkiest die planten oplevert die op natuurlijke wijze in jouw omgeving zullen groeien. Sensibiliseer je kinderen voor de bescherming van het milieu, koop tickets voor de zoo of een natuurgebied!

slideshow-image

Koop geen kant en klaar gedrukte wenskaarten die vaak dezelfde avond nog in de prullenmand verdwijnen. Ga voor originaliteit door je eigen wenskaarten te maken met restjes cadeaupapier. Kies de mooiste motieven uit en voeg er pailletten en kleur aan toe … zo maak je gegarandeerd indruk! Geef ook de voorkeur aan gerecycled (en recyclebaar) papier voor het inpakken van je ecologische kerstcadeaus!

slideshow-image

Ook voor het kerstdiner denk je aan het milieu! Bereid systematisch seizoensgerechten met ingrediënten die dichtbij geteeld worden: minder transport betekent immers minder verspilling van energiebronnen. Vermijd ook verpakte kant-en-klaargerechten. Met alle kerstmarkten die je in het eindejaarsseizoen kunt bezoeken vind je makkelijk verse en lokaal geteelde producten. Probeer ook zo weinig mogelijk afval te produceren bij de bereiding van het kerstmaal. Zo zou je bijvoorbeeld de restjes in een ander recept kunnen verwerken, voor zover dat mogelijk is, of er compost van maken in een hoekje van de tuin … Kortom, maak je voor Kerstmis een nieuwe, ecologische kookstijl eigen!

0
Background2-1920X660
Background3-1920X660
Background1-1920X660

AMBASSADEURS CLUB

Ontdek als eerste nieuwe producten van P&G.
Ontvang gratis producten, staaltjes en andere verrassingen die je met vrienden kunt delen.
Deel je eerlijke mening met de merken die luisteren.
AMBASSADEURS CLUB

Je reactie toevoegen

Beheer Cookies