10 tips om je koolstofvoetafdruk te verkleinen

Gezin
21/04/2021

Onze mooie, blauwe planeet heeft onze hulp nodig. Hier zijn 10 ecologische acties die je kunt toepassen om je CO2-voetafdruk te verkleinen.


Heel veel mensen spannen zich al jarenlang steeds meer in om hun CO2-voetafdruk te verkleinen en het milieu te beschermen. Dit doen ze met eenvoudige en ecologische acties, die iedereen makkelijk kan toepassen. Het bewijs met de volgende 10 tips van Lekker in het Leven.

1. Beperk je gebruik van plastic

Geef de voorkeur aan los verkochte producten en kraanwater. Wanneer je boodschappen doet neem je textiele of jute boodschappentas, glazen voorraadpotjes en/of andere doosjes mee, waarin je je aankopen kunt meenemen zonder verpakkingen die je achteraf moet weggooien.

2. Laat de auto vaker staan

Wanneer het mogelijk is, neem je het openbaar vervoer of de fiets, doe je aan carpooling of trek je je loopschoenen aan. Als het echt niet anders kan, beperk dan je snelheid om je CO2-voetafdruk kleiner te houden.

3. Zet je toestellen in de ecologische modus

De meeste huishoudtoestellen beschikken over een ecologische modus, waardoor je minder water en energie verbruikt.

4. Vervang de lampen

Vervang de lampen door lampen met een laag energieverbruik of ledlampen. Dat is een eenvoudige manier om beter om te gaan met de planeet.

5. Recycleer om je CO2-voetafdruk te verkleinen

Gooi zo weinig mogelijk weg! Kies ervoor om je oude spullen te repareren, weg te geven of te verkopen. Op deze manier kunnen ze opnieuw nuttig worden gemaakt.

6. Zet je elektrische toestellen helemaal uit

Zet je toestellen niet in de slaapstand, maar zet ze helemaal uit en trek je laders uit de stekkers. Zo verminder je je CO2-voetafdruk, terwijl je bespaart op de elektriciteitsrekening.

7. Houd je woning beheerst warm

Zet de thermostaat lager en zet de verwarming uit wanneer je weggaat. In de zomer houd je je woning koel door de (rol)luiken ten minste gedeeltelijk gesloten te houden. In de winter open je ze om het huis te verwarmen met het zonlicht.

8. Koop lokaal en verklein je CO2-voetafdruk

Koop seizoensgebonden fruit en groenten die lokaal geteeld zijn. Dat verkleint aanzienlijk je CO2-voetafdruk voor voeding.

9. Ook online ecologisch verantwoord

Print zo weinig mogelijk documenten en als het toch moet, print dan dubbelzijdig. Schoon ook geregeld je mailboxen op, want dat spaart de servers en vermindert het energieverbruik.

10. Draag zorg voor je ijskast

Installeer je ijskast op de juiste plek voor een optimaal energieverbruik van het toestel. Denk er ook aan geregeld je vriesvak of diepvriezer te ontdooien.

En wat zijn jouw tips om je CO2-voetafdruk te verkleinen?