Inspirerende vrouwelijke modedesigners

Beauty
2/10/2018
Lekker in het Leven vertelt het parcours van talentvolle modedesigners die met hun stijl en lef een revolutionaire invloed hebben gehad op de modewereld.

In de modewereld vinden we veel beroemde couturiers, waarvan sommige onze eeuwige dankbaarheid verdienen. In de modewereld worden niet alleen designs voor kleren gecreëerd, maar ook voor kapsels. Mode is ook een weerspiegeling van onze maatschappij en van de tijdsgeest waarin we leven. We stellen je een paar beroemde modedesigners voor, allemaal dames die de tendensen uit hun tijd wisten te interpreteren en te transformeren in tijdloze designs. Wie weet, misschien inspireren ze jou zelfs tot het vernieuwen van je garderobe! Als je een zwak hebt voor designkleding, zul je je spulletjes goed willen onderhouden, en dat kan natuurlijk alleen maar met een betrouwbaar wasmiddel.

Een paar van de beroemdste modedames

Gaby Aghion (Egypte/Frankrijk)

Als ontwerpster van het inmiddels beroemde merk Chloé, heeft Gaby Aghion met haar creaties de normen die in de jaren 1950 op modegebied golden op revolutionaire wijze verlegd. Deze modecreatrice wilde destijds aantonen dat het mogelijk was luxekleding aan te bieden in prêt-à-porter. De informele, kosmopolitische stijl van Gaby Aghion gaat gepaard met een tot de spits gedreven geraffineerdheid. Voor haar is het een erezaak de moderne en dynamische vrouw tot haar recht te laten komen, zowel de zakenvrouw als de huismoeder. Haar ontwerpen worden aangeboden in productielijnen die zeer toegankelijk blijven, niet alleen qua prijs, maar vooral ook wat betreft de look. Ze kunnen dagelijks worden gedragen, maar vooral bij speciale gelegenheden.

Agatha Ruiz de la Prada (Spanje)

Deze Spaanse aristocrate, die haar hele leven rustig in een kasteel had kunnen doorbrengen, veroorzaakte met haar eerste collectie een regelrecht schisma in de modewereld. De modecreatrice stelde immers ‘vrolijke' kleding voor, aangenaam voor lichaam en geest tegelijk. Ze was haar tijd ver vooruit. Met haar bekende zin voor humor amuseerde ze zich met het ontwerpen van kleding in de levendige kleuren en originele motieven die we eerder in de wereld van kinderen aantreffen, zoals fuchsia of fluorescerend geel, stippen en strepen. Dankzij haar zijn we tegenwoordig ook elegant en chic in met bloemen of hartjes bedrukte kleren, en met accessoires van onwijze afmetingen. De stijl van deze ontwerpster heeft een sterke invloed gehad op de modecreatie in de Latijnse landen van de jaren 1980 en duikt steeds opnieuw op in de hedendaagse modecollecties.

Carolina Herrera (Venezuela)

Deze Venezolaanse modecreatrice is een van de meest gerespecteerde figuren in de modewereld. Ze is een onmiskenbare referentie voor luxe en goede smaak, vooral op het gebied van jurken. Ze is erin geslaagd de kracht van vrouwelijke charme tot uitdrukking te brengen in een desondanks sobere stijl: klassieke elegantie, geraffineerd en kosmopolitisch. Carolina vat haar stijl in één zin samen: "iets wat ingewikkeld in elkaar zit, maar toch eenvoudig lijkt". Hoe ze een plaats heeft weten te veroveren met haar verfijndheid? Door haar oog voor detail. Ze heeft onder meer het tijdloze mode-icoon Jacqueline Kennedy mogen kleden.

Stella McCartney (Verenigd-Koninkrijk)

Als dochter van een van de bandleden van The Beatles groeide ze op met alle schijnwerpers op haar gericht. Maar haar huidige reputatie - die van een ietwat rebelse jeugdigheid - heeft ze aan haar eigen werk te danken. Haar creaties stralen een zekere ‘teen spirit' uit, iets van een nieuwe generatie. Dat is ongetwijfeld de reden waarom Madonna en Annie Lennox haar creaties hebben gedragen...

Deze modedesigner is een regelrechte duizendpoot. Ze heeft zich aan zowat alles gewaagd: lingerie, sportkleding, jassen, accessoires... Ze heeft zelfs meegewerkt aan de collecties van merken voor het brede publiek. Bovendien verwerkt deze creatrice geen enkele dierenhuid en gebruikt ze biologische ingrediënten voor de schoonheidsproducten die haar naam dragen.

Coco Chanel (Frankrijk)

Het beste hebben voor het einde gehouden! De modecreatrice die wellicht een van de meest emblematische ter wereld was: Gabrielle ‘Coco' Chanel. Ze groeide op in een zeer bescheiden gezin; de jonge Gabrielle heeft gebrek en ontbering gekend. Het was uit noodzaak dat ze leerde naaien. Maar stiekem droomde ze van een carrière als zangeres. Daarom heeft ze jarenlang in een cabaret gewerkt, waar ze mensen van allerlei slag leerde kennen, uit alle lagen van de maatschappij. Zo kwam ze op het idee om vrouwen kleren aan te bieden die iets aangenamer waren om te dragen. Dat leverde creaties op die even makkelijk zitten als mannenkleren, maar toch een zeer vrouwelijke elegantie uitstralen.

Coco stond dus aan de bron van een stroom die weerwerk bood tegen de verstikkende mode die vrouwen in het begin van de 20e eeuw werd aangeboden. Ze hield van eenvoudige, rechte lijnen. Dankzij haar weten we nu hoe elegant een androgyn design er uit kan zien, hoe geraffineerd zwart is, hoe aantrekkelijk informele kleding is. Eenvoudige kleding dus, maar altijd elegant, een stijl die vandaag nog steeds voortleeft en de modecreatrices van de toekomst blijft inspireren.

Laat ons weten wie jouw sterdesigner is!