Een nieuwe garderobe samenstellen

Beauty
5/10/2018
Zou je eens wat vernieuwing willen aanbrengen in je kleerkast? Met de praktische tips van lekker in het Leven win je tijd bij het efficiënt vernieuwen van je garderobe!

Het is zover, de zomer is voorbij. Het wordt stilaan frisser en het weer wordt onvoorspelbaar, vooral in de herfst. Het is tijd om je garderobe te vernieuwen. Maar soms is het moeilijk om alles te sorteren: je moet immers rekening houden met een gebalanceerde look van je kleren, hun seizoensgebondenheid en aan sommige stukken ben je meer gehecht dan aan andere, vooral de creaties van je geliefde modedesigner! Gelukkig is praktisch en slim advies binnen handbereik om je te helpen je garderobe in een handomdraai te vernieuwen! Met de tijd die je hiermee uitspaart zou je voor een perfecte look een nieuwe haarkleur kunnen proberen!

Je garderobe vernieuwen: alles begint bij het sorteren!

Het wordt stilaan tijd om de kasten op te schonen en je warme kleren weer boven te halen. Weg met de T-shirts, shorts en sandalen! Plaats voor jasjes, wollen tops en waarom ook niet de mutsen! De schoonmaakbeurt van je kleerkast is ook erg geschikt om eens wat nieuwe kleuren in je garderobe toe te laten.

Je zult in de kast natuurlijk plaats moeten maken voor blazers en jassen. Dat betekent dus ook dat je al je spullen sorteert en bedenkt welke je wilt houden en welke niet. De klus wordt makkelijker als je er genoeg tijd voor uittrekt. De kleren van een heel jaar sorteren is nooit makkelijk: reserveer bijvoorbeeld een zaterdagmiddag. Je zou ook een tweede sorteerbeurt met een vriendin kunnen plannen voor een frisse blik: zij zal je helpen met een objectieve mening. Sowieso heb je twee dingen nodig om je sorteersessie tot een goed einde te brengen: een grote spiegel en goede verlichting.

Om op efficiënte manier een nieuwe garderobe samen te stellen maak je stapels. Concentreer je eerst op de kleren die je absoluut wilt houden: kleren die qua kleur, stof en motief passen bij het seizoen. Als ze bij een ensemble horen, houd je ook de andere stukken, maar pas je hetzelfde principe toe. Zo ben je al klaar met de stapel van spullen die je wilt houden.

Elk jaar onthullen modedesigners wereldwijd hun nieuwe collecties. De modedefilés van New York, Parijs, Londen en Hongkong zijn altijd lang verwachte evenementen die je ook helpen in te zien wat absoluut ‘so last season’ en definitief ‘out’ is, of wat je de volgende maanden best nog zonder modeblunder van dienst kan zijn. De defilés zijn handig bij het sorteren van je garderobe: sommige kleuren gaan echt maar één seizoen mee (fluogeel...), terwijl grijs of zwart nooit uit de mode gaan.

In de zomer draag je natuurlijk felle, intense kleuren: grasgroen, hemelsblauw, paars of geel. Voor een nieuwe garderobe moet je de seizoensgebondenheid van de kleuren in je achterhoofd houden. Voor de herfst ga je verder dan het klassieke groen, goud of roest. Kijk naar de tendensen en de kleuren die in de mode zijn, bijvoorbeeld smaragdgroen, donkerindigo of eendenblauw. En vergeet vooral je accessoires niet!

Vragen waar je niet omheen kunt voor een nieuwe garderobe

Dit is een handig lijstje met vragen die je jezelf systematisch stelt om efficiënt te sorteren. Daar ga je, voor een nieuwe garderobe!

  • Ben ik echt aan dit kledingstuk gehecht?
  • Staat het me goed?
  • Is het dit seizoen nog in de mode?
  • Heb ik iets anders nodig om een outfit met dit kledingstuk aan te vullen? (Dat betekent dat je jezelf de eerste twee vragen nog eens moet stellen!)
  • Op welke stapel leg ik het: weggooien/weggeven of wassen/verstellen)?

Zodra je gesorteerd hebt is het tijd voor het vullen van de kleerkast. Daarvoor organiseer je de winterkleren volgens ensemble en kleur. Je zomerkleren moet je nu gaan opbergen, maar niet voordat je ze zorgvuldig gelabeld hebt. En je moet ze natuurlijk eerst wassen (niemand wil in de lente kleren vinden met een vage vunzige walm) en gebruik je een heerlijk geurende wasverzachter. Leg ze daarna in kartonnen dozen die je duidelijk met een markeerstift labelt. Die zie je pas weer terug zodra het weer wat zachter wordt!

Al deze tips gelden natuurlijk ook voor de kleren van de kinderen. Maar voor die van de kleintjes is het belangrijker dat je rekening houdt met de grotere maat die ze volgend jaar nodig zullen hebben!

En jij, op welke manier vernieuw jij je garderobe?