Duurzame partytrend: feestkledij swappen, ontlenen of tweedehands kopen

Beauty
22/04/2021
Nieuwjaar komt eraan. Heb jij al bedacht in welke feestoutfit je het oude jaar uitluidt en het nieuwe inluidt? Wij wel. De nieuwste trend is duurzaam, dus high quality, low impact. Oftewel: zero waste.

Hoe je dat doet als fashionista met een nauwelijks te bedwingen koopdrang? Heel makkelijk én superleuk, eigenlijk. Laat je inspireren door deze gezellige, hippe, slimme én groene fashionhacks. Wij wensen je veel plezier en een fantastisch nieuwjaar!

Gezellig: organiseer een partydress swapfeestje

Inderdaad, gun jezelf een heuse pre-party! Nodig je modebewuste vriendinnen uit op een ruime, gezellige plek voor een exclusieve girls-only fashion date. Vergeet vooral de spiegels, kapstokken en kledingrekjes niet. Vraag ze hun mooiste, duurste, schandelijkste designer- en fashionmiskopen uit de kast te halen: jurken, cocktailjurkjes, hakken, clutches of (fantasie)sieraden. Alles mag! Zorg voor een feestelijke vibe met G&T voor iedereen en een playlist vol partytunes. Aan het eind van de avond heeft iedereen gegarandeerd vreselijk veel gelachen én een compleet nieuwe feestoutfit. Missie geslaagd.

Extra tip: nodig ook een bevriende styliste, kapper en make-upexpert uit. Goed voor nóg meer plezier, prachtige, 100% Instagram- en Snapchatproof plaatjes en epische verhalen.

Hip: leen je feestkleding bij een fashion library

De tijd dat je in de bib alleen boeken of cd's kon lenen ligt al een tijdje achter ons. Een opkomende trend is de fashion library. Met een abonnement of strippenkaart huur je daar voor een prikkie een stijlvolle (designer)outfit. Vaak van jonge, duurzame labels of designers die bewust met grondstoffen omgaan en zo eerlijke kledingstukken produceren met een lange levensduur. Of van ontwerpers die creatief uit tweedehands kleding iets nieuws creëren. En is dat geleende jurkje je écht op het lijf geschreven? Grote kans dat je het dan ook nog kunt kopen. Hoe cool is dat?

Slim: koop pre-loved (= tweedehands, als nieuw)

Weet je ongeveer waarnaar je op zoek bent? Dan loont het ook de moeite om (geduldig!) rond te kijken op tweedehandssites of in pre-loved boetiekjes. Op de meeste websites kun je je zoekopdracht bewaren. Handig als je op zoek bent naar iets van een bepaalde designer of in een bepaalde maat, stijl of kleur. Vooral designschoenen en vintage doen het héél goed op tweedehandswebsites. Met wat zoekwerk, geduld en een beetje geluk scoor je zo een topstuk voor een tiny budget. Doen dus!

Heb jij nog een ander idee om duurzaam én party-chic voor de dag te komen tijdens de feestdagen? We horen het graag!