De koopjes voorbereiden: tips voor een 'capsule wardrobe'

Beauty
22/04/2021
Wil jij ook een garderobe zonder spullen die je niet meer draagt en die veel plaats innemen? Volg deze tips voordat de koopjes beginnen.

Een capsule garderobe aanleggen om de koopjes goed voor te bereiden? Dat is de beste manier om slimme aankopen te doen en te vermijden dat je spijt krijgt van een impulsieve aankoop. Zo kun je op ieder moment kiezen uit een garderobe die tiptop in orde is! Voordat je jezelf in de koopjes stort, volg je de suggesties van Lekker in het Leven om je uitpuilende kleerkast te transformeren in een fantastisch gestileerde dressing!

Klaar voor de koopjes: wat heb ik nodig voor mijn 'capsule dressing'?

Het zijn bijna koopjes: dit is het moment waarop je de stand van zaken van je dressing opmaakt! Je staat natuurlijk al te popelen van ongeduld om een paar voordelige koopjes te doen… maar wat heb je nu precies nodig?

De grootste modeliefhebbers en fashionista's adviseren om een capsule wardrobesamen te stellen, met maar 40 stukken voor elk seizoen (buiten sportkleding, ondergoed en pyjama's). Dat lijkt veel… maar daar kom je al snel aan!

 • 9 paar schoenen. Schoenen, die heb je om mee te stappen. De schoenen die je leven binnen de twee uur in een lijdensweg veranderen, laat je staan. Die zijn goed voor de voeten van een ander! Goed, in het uiterste geval kun je jezelf een paar toestaan dat 'ontzettend veel pijn doet, maar er onwijs elegant uitziet'. Eén paar!
 • 9 rokken/broeken. Wees eerlijk, als je de jeansbroeken telt die je echt vaak en met plezier draagt… daar heb je er maar één van. Niet voor niets heeft iemand ooit de uitdrukking 'mijn fetisjjeans' bedacht! Hou er twee of drie, en denk ook aan meer 'formele' broeken die je kunt aantrekken voor vergaderingen of ietwat gekledere avondjes, met een mooie bloes erbij. Rokken en shorts vullen die 9 basisstukken aan.
 • 15 T-shirts, hemdsbloezen, of truien.
 • 2 vesten: één ‘casual' en één dat sober en goed gesneden is, waarmee je naar het werk kunt gaan, maar dat ook elegant is voor een avondje uit.
 • 2 jurken: kies een model dat je goed staat en zorg dat je er een hebt in een effen kleur, een ander met een motief, of anders een lange en een korte jurk.

Ziezo, je kleerkast is perfect voorbereid, je bent klaar voor de koopjes, want nu weet je precies wat je nog nodig hebt. Een degelijke winterjas van minstens 70% wol. Een mooi zwart smoking jasje, om aan te trekken voor het werk en een avondje uit. Twee mooie, zachte T-shirts om bij je lievelingsjeans te dragen…Dat is de theorie. Maar hoe kom je er in de praktijk toe om efficiënt te sorteren zodat je een capsule garderobe kunt samenstellen?

Binnenkort zijn het koopjes… hoe sta ik ervoor?

Dit is de handleiding! Haal alle (jawel, ALLE) kleren uit de kast en bestudeer ze een voor een. Leg ze allemaal op het bed of op de grond, in duidelijk afgebakende stapels: een kant van de kamer voor de spullen die je wilt houden, de andere kant voor de spullen die je niet houdt.

Bestudeer elk stuk zonder concessies. Dit is een lijstje met vragen die je jezelf moet stellen.

 • Is dit een kledingstuk dat ik de afgelopen maand minstens een keer gedragen heb? (Nee? Op de stapel weg te geven/ recyclen / verkopen)
 • Voor de zomerkleren: heb ik het de hele vakantie gedragen? (Nee? Op de stapel weggeven/ recycleren / verkopen)
 • Was ik totaal vergeten dat ik dit kledingstuk nog had? (Ja? Slecht teken… gooi het op de stapel)
 • Ben ik blij dat ik het heb teruggevonden? (Nee? Op de stapel)
 • wil ik het weer dragen? (Nee? Op de stapel)
 • Kan ik er nog in? (Nee? Op de stapel)
 • Het past nog, maar staat het me goed? (Nee? Op de stapel)

Sorteren en wegdoen om de koopjes voor te bereiden

Er moeten alleen nog maar kleren overblijven die je echt draagt. De spullen die je houdt 'voor het geval dat' of die je nooit gedragen hebt, moeten weg! Op de stapel 'te houden' moeten de spullen liggen waar je plezier aan hebt, die je echt goed staan en waarin je je mooi voelt. En nu hou je je bezig met de kleren die weg moeten. Die ga je nu in 3 aparte stapels verdelen.

 • Kan ik hiermee iemand een plezier doen? (Ja? Op de stapel 'weg te geven')
 • Is het een mooi stuk dat ik kan uitwisselen of verkopen? (Ja? Op de stapel 'ik organiseer thuis een kledingruil')

Alle kleren die je niet kunt weggeven aan vriendinnen, niet uitgewisseld of verkocht gaan op de stapel die naar Spullenhulp of de kledingcontainer gaat (afhankelijk van de kringloopbedrijven in de buurt).

Kijk, je voelt je al veel lichter… En vooral klaar voor de koopjes. Natuurlijk zijn er sommige kledingstukken in je dressing die je niet elke dag draagt (een mooie cocktail dress, een smoking). Zoals er ook spullen in zitten met sentimentele waarde: het zijden sjaaltje van je grootmoeder, de grote breedgerande hoed van je moeder… en je bruidsjapon natuurlijk! Je mag jezelf een tiental stukken als 'souvenirs' toestaan, maar haal ze ook uit de dressing! Was ze voorzichtig met het wasmiddel dat jij het liefst gebruikt, laat goed drogen en bewaar ze in speciale zakken die hermetisch afsluitbaar zijn en waar je met de stofzuiger de lucht uitzuigt. Op die manier beschermd, kun je kleren in de kelder of op zolder bewaren.

Stuur je vriendinnen een uitnodiging en maak een begin met het organiseren van een kledingruil: welke netwerken spreek je aan en hoe ga je het evenement organiseren? Ondertussen was je de kleren in de machine met een lekker geurende wasverzachter, om ze in afwachting in kartonnen dozen te bewaren (te moeten aanzien hoeveel plaats de kartonnen dozen in de gang innemen, zal je motiveren voor het organiseren van je kledingruil!)

En jij, hoe bereid jij de koopjes voor om er zo veel mogelijk profijt mee te doen?