Feiten en fabels over acne

Beauty
2/10/2018
Na de puberteit dacht je helemaal klaar te zijn met de puistjes. Niet dus! Stress, crèmes, chocolade en acne … alle feiten en fabels over acne.

Van chocolade krijg je puistjes

Niet waar! Kon je niet weerstaan aan de chocoladetaart met Pasen? Geen paniek! Het is helemaal niet bewezen dat je van chocolade puistjes krijgt. Wat wel waar is, is dat je van chocolade dorst krijgt … en dat komt goed uit, want als je last hebt van acne moet je veel water drinken om de huid goed te hydrateren.

Als je acne hebt, gebruik je beter geen zonnecrème

Niet waar! Om je huid gezond te houden en het vervroegd verouderen ervan te voorkomen, moet je ze beschermen tegen de zon. Als je merkt dat je van de zonnecrème puistjes krijgt, gebruik dan gewoon een andere crème. Zorg voor een zonnecrème die geen mee-eters bevordert: die de poriën dus niet verstopt. Sommige zonnecrèmes zijn speciaal samengesteld voor de vette of gevoelige huid.

Van puistjes hebben alleen tieners last

Niet waar! Wie heeft nog nooit een puistje zien verschijnen op de avond voor een belangrijke werkafspraak? Ja hoor, stress kan puistjes veroorzaken. Maar dat is niet de enige oorzaak van acne bij volwassenen: ook hormonale schommelingen (een zwangerschap, de menopauze, inname van een geneesmiddel …) kunnen aan de basis liggen van puistjes. Eigenlijk kun je er dus je hele leven lang last van hebben.

De zon doet puistjes verdwijnen

Niet waar! Je bent geneigd te denken dat zonnebaden bijdraagt tot het doden van de bacteriën die acne doen ontstaan, omdat de zon de huid tijdelijk uitdroogt. Resultaat: je huid ziet er minder vet uit. Toch gaan de talgkliertjes onverstoord verder met het produceren van talg, want de ultraviolet stralen dringen niet diep genoeg de huid binnen om de bacteriën te kunnen doden.

Om puistjes te bestrijden, moet je de huid reinigen

Waar en niet waar. Diverse studies, uitgevoerd met tieners die last hebben van acne, hebben aangetoond dat twee keer per dag je gezicht wassen efficiënter is dan één keer of helemaal niet. Maar anderzijds heeft het te vaak reinigen van de huid het tegengestelde effect, omdat het de huid nog sterker kan irriteren. Gebruik daarom altijd producten die aangepast zijn aan je huidtype.

En jij, wat is jouw geheime wapen tegen vervelende puistjes?