Chocolade & co voor je huid

Beauty
1/02/2019
Chocolade. Koffie. Suiker. Zout. Noten. Goed voor je of niet? Meestal lees je dat het geen kwaad kan als je het met mate gebruikt. Fout. Laat je volledig gaan en dompel je hele lichaam er in onder.

Laten we duidelijk zijn, niet de eetbare versies van de hierboven opgesomde lekkernijen zijn goed voor je. Wel hun smeerbare varianten.

Chocolade

Pure chocolade is rijk aan antioxidanten die de schade, veroorzaakt door vrije radicalen, kunnen herstellen. Bovendien bevat chocolade cafeïne met anti-irriterende eigenschappen. Niet verwonderlijk dat er steeds meer bodybutters, balsems en lotions zijn die cacao bevatten. Een bad in gesmolten chocolade is een behandeling die in beautycentra steeds 'normaler' wordt. Je krijgt er een stralende, zachte en supersoepele huid van. Geen tijd of geen geld voor zo'n behandeling? Smeer je lichaam na een warme douche dan eens lekker in met cacaobodybutter.

Koffie

Net als chocolade verzacht cafeïne in koffiebonen een geïrriteerde huid. Maar, het voornaamste voordeel voor je huid is een peeling - tenminste, als de koffiebonen gemalen zijn en met massagebewegingen worden aangebracht. Kies thuis voor natuurlijke scrubs met koffie-extracten. Of maak ze zelf: meng 2 kopjes grof gemalen koffie, 1/2 kopje grove suiker of zeezout en 3 theelepeltjes massageolie. Wrijf het papje over je lichaam in cirkelvormige bewegingen om de bloedsomloop te stimuleren.

Suiker en zout

Suiker en zout zijn schitterende scrubsubstanties. Suiker is meer geschikt voor mensen met een gevoelige huid omdat het oplost als je scrubt. Zoutbehandelingen daarentegen, kunnen uitdrogend werken en zijn dus goed voor een vette of acnegevoelige huid. Psoriasispatiënten kunnen ook gebaat zijn bij zout. Grofgemalen zeezout voorzichtig op een vochtige huid aanbrengen in de douche zou al moeten helpen. Je kunt ervoor naar een chique wellnesscentrum gaan, maar bij de huismerken van drogisterijen vind je producten die hetzelfde resultaten opleveren en een stuk minder kosten.

Noten

Notenextracten kunnen de huid prima hydrateren. Macadamia en amandelen, twee van de makkelijkst op te nemen noten, vind je in heel wat huidverzorgingsproducten. Ook voor je haar doen ze wonderen. Koop lotions, of conditioners als je droog haar hebt, die notenextracten bevatten. Zelf maken? Meng 90 ml amandelolie met 60 ml olijfolie en vijf druppels lavendelolie in een fles. Goed schudden tot alle ingrediënten gemengd zijn. Breng het mengsel zonder je haar nat te maken rechtstreeks op je haar aan en laat het 5 tot 10 minuten inwerken. Voeg ten slotte water toe, goed uitspoelen en eindigen met je gebruikelijke conditioner. Herhaal wekelijks of twee keer per week als je erg beschadigd haar hebt.

Bonus!

Het klinkt moeilijk te geloven, maar wetenschappers ontdekten dat sommige lekkernijen ook je glimlach kunnen verbeteren. Wat dacht je van deze leuke weetjes?

  • Koffiedrinkers zouden minder last hebben van een bepaald soort tandplak. Dat zou komen door de tannines in koffie, een krachtig anti-tandplak middel blijken te zijn.
  • Cacao bevat een voedingsstof die kan werken als een rem op tandplakopbouw.
  • Noten bevatten natuurlijke vetten, proteïnen en vitamine D die tanden en tandvlees versterken.

Eten mag dus, met mate!