Alles wat je moet weten over SPF

Beauty
22/04/2021
Hoe werkt SPF eigenlijk en in welke producten zit het verwerkt? Lekker in het Leven legt het je uit en geeft tips om jouw huid te beschermen.

Een hoge factor, jouw huiddtype, het seizoen? Waar moet je allemaal op letten als je zonnebrandcreme koopt?

Wat is SPF en wat doet het?

SPF is de afkorting van Sun Protection Factor. Als je zonnebrandcrème koopt, kies dan voor de factor die bij jouw huid en het seizoen past. Maar hoe weet je nu hoe goed een factor jouw huid beschermt? SPF 4 blokkeert 75% van de schadelijke Uv-stralen en laat dus 25% door. SPF 15 blokkeert ruim 93%. Producten met SPF 30 blokkeren 96,7% en SPF 50 blokkeert bijna 98%. Zoals je ziet is het verschil tussen factor 4 en factor15 heel groot en maakt het vanaf factor 30 niet zo heel veel verschil. Heb je een gevoelige huid of verbrand je snel? Kies dan altijd voor een zonnebrandcrème met een 30+ factor.

In welke producten?

SPF zit in zonnebrandcrème , maar ook in lippenbalsems en dagcrèmes verwerkt. Wel zo prettig, want met een dagcrème met SPF begint jouw huid elke dag goed en zo voorkom je beschadigingen. Zon veroudert de huid, dus je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg met smeren beginnen. Ben je (zwanger en) bang voor pigmentplekjes of ga je op vakantie naar de zon? Gebruik dan naast een dagcrème met ingebouwde SPF ook altijd een zonnebrandcrème , ook op bewolkte dagen!

Smeren, siësta en sarong

Het is misschien nog wel het belangrijkst hoeveel zonnebrandcrème je opsmeert. Hou je niet in, breng ten minste 25 ml (ongeveer de inhoud van één borrelglaasje) per keer op je gezicht aan. En als er op de fles waterproof staat, betekent dit niet dat je na die ene insmeerbeurt de hele dag in en uit het zwembad kan springen. Smeer je dus om de 2 uur van top tot teen in en smeer jouw kids elke anderhalf uur in. Een kinderhuid is namelijk nog gevoeliger, omdat er minder pigment in zit. Vertrouw ook niet alleen op zonnebrandcrème . Blijf uit de brandende middagzon (tip: neem een siësta) en bedek je huid met kleding, leg een fleurige sarong over je rug en schouders en draag een zonnehoed.

Olaz heeft meerdere dagcrèmes met SPF 15 in het assortiment. Tip: je herkent ze aan het gele balkje op verpakking.

Ontdek nu ook Olaz Regenerist SPF 30: de perfecte dagcrème voor een zichtbaar jonger én egaler uitziende huid. Lees de beoordelingen op Getest & Beoordeeld.