Vijf gouden regels voor prachtig, gezond haar

Beauty
5/10/2018
Benut je jouw haar wel optimaal om er stralend uit te zien? Hier zijn vijf gouden tips voor haar dat er prachtig uitziet en heerlijk aanvoelt.

1. De beste snit
Er bestaat geen twijfel over: een goed kapsel kan je leven veranderen. Je komt gestrest, moe, sip of gewoon verveeld bij de kapper binnen en een uurtje later stap je fluitend, vol zelfvertrouwen weer naar buiten. Oké, dat ligt deels aan de magie van een beetje verwennerij en een gladde, professionele brushing, maar het heeft ook veel te maken met het opfrissen van je look en een trend vinden die bij je past. 
Wees niet bang voor verandering: kijk eens eerlijk naar de sterke en zwakke punten van je gezicht en vraag raad aan jouw kapper om te ontdekken wat jou het beste staat.

2. De juiste kleur
Het is één van de onaangename dingen des levens dat onze haarkleur verandert als we ouder worden. Als je het geluk hebt pas laat grijs te worden, mag je je genen dankbaar zijn. De gemiddelde leeftijd waarop haar grijs begint te worden is 34, ook al kunnen sommige twintigers hier en daar al een grijze haar ontdekken. Maar al heeft de peper-en-zoutfee je overgeslagen, je zal merken dat je lokken niet meer die levendige, schitterende kleur hebben van toen je tiener was. Een makkelijke manier om jouw haarkleur wat meer pit te geven, is het werken met kleuraccenten rond je gezicht. Vraag je kapper om verschillende toon-op-toonkleuren, dan blijft het geheel er erg natuurlijk uitzien. 
Tip: vermijd felle kleuren en harde contrasten, tenzij ze passen bij je opvallende persoonlijkheid. 

3. Voed je haar
Je bent wat je eet. Dit geldt ook voor je haar. Jouw haar is het resultaat van een groeiproces dat eerst drie jaar onder de hoofdhuid plaatsvindt. Gezond eten is voor je haar een langetermijnproject. Als je een uitgebalanceerd voedingspatroon hebt, krijgt je haar alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Haar is gemaakt van keratine, een proteïne dat je lichaam aanmaakt met behulp van voedingsstoffen uit vlees, noten, peulvruchten en zuivelproducten. Voeg daar wat groene groente aan toe en je hebt ook de B-vitamines die je haar nodig heeft om gezond te blijven. Zorg er tot slot voor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt - dat helpt je om je haar glanzend en sterk te houden.

4. Probeer deze behandelingen eens
Het grootste plezier dat je je haar kunt doen, is het natuurlijk te laten drogen in plaats van het elke dag te föhnen. Met die dagelijkse dosis hitte gaat het alleen maar meer breken, kroezen en splitsen. Maar we willen niet elke dag met futloze, slappe lokken rondlopen; help je gestreste haar daarom een handje door conditioner te gebruiken en van tijd tot tijd een intensieve verzorging. 
Beide hebben hetzelfde effect: ze bedekken elk haartje met een dun laagje glans. Het geheim zit in het evenwicht, ze zorgen ervoor dat het haar voldoende gehydrateerd is na het afspoelen, zonder dat het er vet uitziet.

5. De klok terugdraaien
Het is super om opvallend gekleurde lokken te hebben - of een doodgewone, nonchalante look met een middenscheiding, als je wilt - zolang de tijd aan jouw kant staat. Maar als volwassene, moet je beter weten.
De beste richtlijn voor een goed verzorgde, stijlvolle coupe is: ook al experimenteer je met het model, hou de kleur natuurlijk. Een gebleekte coupe of een ravenzwart gothic kapsel zetten enkel de onzuiverheden van je huid in de verf. Hou de tinten zacht en natuurlijk om je gezicht te flatteren. Vergeet niet dat grijs haar verbergen met blonde highlights het 'oudste' trucje is, dat je jaren ouder kan doen lijken. Een iets donkerdere haarkleur oogt jonger, maar de uitgroei aan de wortels zal vaker moeten worden bijgekleurd. Nu je je kleur hebt gekozen, kan je je haar zo wild in model brengen als je maar durft!