Beschadigt chloor je haar?

Beauty
5/10/2018
Chloorwater is niet goed voor je ogen, huid en haar. Maar het is effectief om zwembadwater vrij van ziekteverwekkers en bacteriën te houden.

Wat chloor met je haar doet

Af en toe een zwembad met chloor in duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar. Maar als je regelmatig zwemt, kan je je haar beschadigen. Door chloor verdwijnen alle natuurlijke oliën uit je haar, waardoor het poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
 
Zwemmers hebben niet meer last hebben van haaruitval dan anderen. Het is wel aangetoond dat wie echt extreem veel met chloor in contact komt, eerder last van een droge hoofdhuid en schilfertjes heeft en eventueel van dunner wordend of uitvallend haar. Maar dit geldt alleen bij blootstelling aan veel hogere chloorniveaus dan die in een normaal zwembad voorkomen.

Veranderende haarkleur door zwembadwater

Die groenige kleur die je soms in (meestal blond) haar ziet komt niet noodzakelijk door het chloor in het zwembadwater. De verkleuring wordt eigenlijk veroorzaakt door geoxideerde metalen in het water, maar gekleurd haar en chloor kunnen dit proces versterken. Omdat zowel blootstelling aan chloor en sommige haarkleuringen je haar breekbaar en poreus maken, kan het de andere chemische stoffen die de verkleuringen veroorzaken makkelijker absorberen.

Haarbescherming voor zwemmers

- Spoel je haar met schoon water en doe er wat conditioner in voordat je gaat zwemmen - zo hydrateer je je haar waardoor het minder chloorwater opneemt tijdens het zwemmen;
- Draag een goed aansluitende badmuts;
- Spoel je haar grondig uit, was het en breng conditioner aan direct na het zwemmen om zwembadchemicaliën te verwijderen en je haar opnieuw van natuurlijke oliën en vocht te voorzien. Vraag je kapper of apotheker of zij producten aanraden die geschikt zijn om je haar te beschermen als je vaak zwemt;
- Varieer met je dagelijkse zwemroutine en ga in de zomermaanden eens in een natuurbad zwemmen: een frisse bergvijver of verkwikkende golven in de zee;
- Zwembaden die op andere manieren worden ontsmet zoals met zout of ozon worden steeds populairder. Misschien is er een sportschool of spa bij jou in de buurt met zo'n zwembad. Als je het geluk hebt om een eigen zwembad te hebben kan je deze natuurlijk desinfecterende opties misschien ook eens thuis overwegen - of gebruik planten om het water te filteren waardoor je een natuurlijk zwembad - of een zwemvijver - creëert.