UV-bescherming voor je haar

UV-bescherming voor je haar

Je haar kan door veel blootstelling aan de zon droog, dof, verkleurd en breekbaar worden. Maar waarom gebeurt dit? Een stukje wetenschap uitgelicht.


We weten ondertussen wel dat we onze huid goed moeten beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon, maar dat ons haar ook kwetsbaar is, vergeten we vaak als we naar buiten gaan.

Je haar kan door veel blootstelling aan de zon droog, dof, verkleurd en breekbaar worden.  Het gevolg? Gespleten punten en een kapsel dat  op een bos stro lijkt. Wat is precies de oorzaak hiervan?

Wanneer ultraviolet (UV) licht de haarschacht (de beschermende, buitenste laag van het haar) bereikt, kunnen er hoogst reactieve moleculen genaamd "vrije radicalen" geproduceerd worden. 

Deze vrije radicalen beschadigen je haar op verschillende manieren:

  • Kleurveranderingen: Melanine, het natuurlijke pigment dat je haar kleur geeft, biedt enige bescherming. Het bestrijdt vrije radicalen en absorbeert en filtert UV-licht. Teveel blootstelling aan UVA-stralen beschadigt het pigment waardoor het haar verkleurt. Hoewel de schade beter zichtbaar is bij licht haar omdat dit minder melanine bevat, gebeurt dit bij alle haartypes. Zonlicht droogt het haar ook uit waardoor toegevoegde kleuringen bleker of 'rossig' worden;
  • Structurele schade: Blootstelling aan UVB-straling daarentegen zorgt ervoor dat vrije radicalen haarproteïnen aanvallen, zeker keratine, waaruit de haarschacht voornamelijk is opgebouwd. Deze schade gaat zelfs nog dieper dan die van UVA.   

Zonneschade aan je haar is natuurlijk nog niet zo erg als schade aan de huid. De levende delen van het haar (follikel, wortel, wortelschede en talgklier) liggen onder de huid en zijn beschermd. De zichtbare haarschacht zelf leeft namelijk niet en is dus niet vatbaar voor ernstige, blijvende schade zoals huidkanker door blootstelling aan UV-stralen. Als je haar beschadigt, wordt het beschadigde haar gewoon vervangen door nieuwe haargroei. 

Registration

Word lid van Lekker in het Leven en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Op korte termijn heeft beschadigd haar echter wel effect op hoe het eruit ziet, wat invloed heeft op je zelfvertrouwen. Als je niet gelukkig bent met hoe je haar zit, kun je je onzeker en ongemakkelijk voelen.

Gelukkig kun je je haardos net zo eenvoudig tegen de zon beschermen als je huid. Misschien kende je de zonbescherming voor haar nog niet omdat ze redelijk nieuw zijn op de markt, maar er bestaan allerlei producten die UV-licht filteren en je haar beschermen en herstellen. 

Sommige shampoos en leave-in conditioners bevatten UV-bescherming. Daarnaast kun je ook oliën en sprays met SPF (sun protection factor) kopen. (Let wel dat sommige sprays alcohol kunnen bevatten, wat ook weer schadelijk is voor het haar.)

De wetenschap van UV-bescherming van haar is zeer recent en staat dus momenteel volop in de spotlights binnen de haarindustrie. Over het algemeen
zijn beschermingsproducten voor het haar nog niet even effectief als die voor de huid. Gebruik ze dus, maar vergeet ook zeker deze belangrijke beschermingstips niet:

  • Je kunt ook een gewone sunblock voor de huid op je haar aanbrengen voordat je de zon in gaat (spray-on producten zijn handig). Vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen op je scheiding of op plekken waar je dun haar hebt en je hoofdhuid aan de zon blootgesteld wordt. Als je je haar opsteekt moet je ook je nek insmeren en vergeet de plekken achter je oren niet - plekjes die normaal bedekt worden door je haar.
  • Draag een hoed. De beste hoeden hebben een brede rand om het gezicht te beschermen tegen de zon en zijn gemaakt van een materiaal dat het haar en de hoofdhuid laten 'ademen'. Vlecht of speld langer haar omhoog onder een bandana. 
  • Hydrateer je haar om uitdroging te voorkomen. Sommige experts raden aan om natuurlijke oliën zoals tea-tree olie - of warme-olie behandelingen - in je haar te trekken voordat je de zon in gaat. Een verzorgend masker geeft ook extra bescherming.
  • Nat haar is zwakker en kwetsbaarder voor schade. Als je gaat zwemmen, spoel dan eerst je haar uit met schoon water om verkleuringen door zout of chloor te voorkomen; doe lang haar vast zodat het niet gaat klitten; en spuit er wat zonnebrandcrème op. Spoel opnieuw uit na het zwemmen en breng opnieuw bescherming aan. 

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

erikk

erikk

gemeld

mooie benen het liefst kale benendat kan met

  • melden
Een nieuwe coupe? Laat je inspireren...